problem z zawieszeniem - przechył na stronę kierowcy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karasek
    Classic
    • 2011
    • 2

Zamieszczone przez hotrain
    kupi sobie choinkę zapachową :wink:
    o tak tak, moja octavia kocha choinki zapachowe :lol:

karasek
  • bajo_2004
    Classic
    • 2010
    • 14

Witam,

Problem mam następujący: otóz patrząc na samochód czy to z przodu czy z tyłu można zauważyć, że strona od kierowcy jest trochę niżej - porównując odległość pomiędzy tylną oponą a nadkolem z obu stron wyszło, ze od strony kierowcy przerwa ta jest mniejsza o jakieś ok.3cm. Zauważyłem to juz jakiś czas temu, w między czasie wymieniłem 4amortyzatory oraz tylne sprężyny. Przechył został, przestałem na to zwracać uwagę, ale od jakiegoś czasu znowu zaczęło mnie to drażnić i chciałbym rozwiązać tą zagadkę. Przebieg to 143tyś km. Przy kpl pasażerów nic nie ociera.

Może któryś z kolegów zna przyczynę albo ma pomysł z czego to wynika.

Komentarz

• radovan2000
      Classic
      • 2010
      • 30

Jak rozumiem przednie sprężyny już sprawdziłeś i nie są pęknięte.Przyczyn może być jeszcze kilka.Z tych banalnych i najprostszych - inna wysokość opon lub opony (np. 185/60/15 lub 195/65/15 - już raz się z tym spotkałem choć opony miały taki sam wzór bieżnika i były tego samego producenta).Nie wiem czy posiadasz instalację gazową - Miałem kiedyś podobny przypadek - gość miał zbiornik gazu zamontowany w bagażniku ale nie w miejscu gdzie powinno być koło zapasowe ale w lewej części bagażnika i wtedy jego auto było przechylone na jedną ze stron.Zwróć uwagę czy trakcja auta jest dobra - być może miało już większe "przygody" blacharskie. 8)
      Octavia 2 -1.6FSI 115Km
      Volvo v50 2.0d, 136Km

Komentarz

• Octan
        Rider
        • 2006
        • 653

Tak jak pisze radovan 2000, sprawdz sprężyny. Miałem w swoim autku taki przechył i sprawczynią okazała się właśnie sprężyna. Kiedy ją oglądałem przez zakole wydawało się że wszystko jest O.K.Dopiero podczas demontażu kolumny mcpherson wyszło na jaw że pękła mi sama jej górna końcówka.

Komentarz

• bajo_2004
          Classic
          • 2010
          • 14

Oponki mam jednakowe, bo przechył był zarówno na letnich jak i zimówkach.
          Faktycznie instalacja lpg jest, lecz butla załozona jest w koło zapasowe, więc nie to nie ona może być winowajcą.
          Ale przednie sprężyny dają do myślenia. Tylko, że jeżeli byłaby pęknięta to chyba mechanik by zauważył podczas wymiany amortyzatorów - noo chyba, że pora zmienić mechanika

Komentarz

Pracuję...